کارشناسان همواره نسبت به افزایش سود بانکی هشدار میدهند؛ اما معمولا به عنوان داروی ضد تورم در دستور کار سیستم بانکی قرار دارد.
اگر نرخ سود بانکی کم شود پولهای خود را چکار کنیم؟
در شرایطی که نرخ تورم همچنان بالای ۳۰ درصد است، پایین آوردن نرخ سود مصوب سپردههای بانکی باعث کاهش انگیزه مردم برای پسانداز کردن در بانکها میشود و چالش شدیدی را به همراه دارد
صندوقهای بورسی که سالانه ۳۰ درصد ماهانه سود میدهند. این صندوقها توسط بانکها ارائه میشوند و ضمانت بانکی دارند.
نرخ سود سپردههای دو ساله نزد بانکها بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار ۲۲.۵ درصد است و در اسفند سال گذشته بود که بانک مرکزی اجازه انتشار اوراق گواهی سپرده خاص با نرخ ۳۰ درصد را به بانکها داد تا پس از آن آرام آرام بانکها به سمت نرخشکنی برای جلوگیری از سپردهها و سبقت از همدیگر روی آوردند.
همزمان نرخ در دیگر بازارهای مالی به ویژه اوراق قرضه روند صعودی را تجربه کرده و عملا نرخ سود بانکی به گفته وزیر اقتصاد به ۳۰ درصد رسیده که باعث ناترازی بانکها و تورم شده و افت بازار سرمایه را به همراه داشته است.
در شرایطی که نرخ تورم همچنان بالای ۳۰ درصد است، پایین آوردن نرخ سود مصوب سپردههای بانکی باعث کاهش انگیزه مردم برای پسانداز کردن در بانکها میشود و چالش شدیدی را به همراه دارد و از این رو شاید سیاستگذاران پولی در بانک مرکزی دنبال راهی برای کاهش نرخ سود غیررسمی باشند.
همتی گفته که وقتی نرخ سود را بالا ببرید، فقط منجر به ناترازی بیشتر و نقدینگی و تورم بیشتر خواهد شد و البته بازار سرمایه را هم نابود میکند.
کاهش دستوری نرخ سود سپردههای بانکی به میزان کمتر از نرخ تورم پیامدهای منفی از جمله خروج سپردهها و مهاجرت به سمت بازارهای با بازدهی بالا نظیر مسکن، خودرو، طلا و سکه و ارز را به همراه خواهد داشت.
اما اگر بخواهید پول خود را در بانک نگذارید راحتترین کار چیست؟ صندوقهای بورسی که سالانه ۳۰ درصد ماهانه سود میدهند. این صندوقها توسط بانکها ارائه میشوند و ضمانت بانکی دارند.
وزیر اقتصاد معتقد است که نرخ سود بانکی ۳۰ درصد منجر به ناترازی بیشتر، نقدینگی و تورم بیشتر و افت بازار سرمایه میشود. مشاور رییسجمهور هم نسبت به سودهای بانکی انتقاد دارد، لذا این احتمال وجود دارد که دولت چهاردهم در جهت کاهش سود بانکی اقدام کند.
بالا بودن نرخ سود بانکی منجر به عواقب ناخوشایندی همچون کاهش تسهیلات بانکی، کاهش تولید ناخالص داخلی و در نتیجه کاهش رشد اقتصادی میشود. کارشناسان همواره نسبت به افزایش سود بانکی هشدار میدهند، اما معمولا به عنوان داروی ضدتورم در دستور کار سیستم بانکی قرار دارد.
شورای پول و اعتبار، بهمن ماه سال گذشته حداکثر نرخ سود بانکی را ۲۲.۵ درصد اعلام کرد، اما به بانکها اجازه داده شد اوراق سپرده گواهی خاص با نرخ سود ۳۰ درصد منتشر کنند. در واقع نرخ سود بانکی عملا به ۳۰ درصد رسید.
عبدالناصر همتی ـ وزیر اقتصاد در مراسم معارفه رییس جدید سازمان بورس نسبت به بالا بودن نرخ سود بانکی انتقاد کرد و گفت: وقتی نرخ سود را بالا ببرید، فقط منجر به ناترازی بیشتر و نقدینگی و تورم بیشتر خواهد شد و البته بازار سرمایه را هم نابود میکند.
معمولا در شرایط تورمی از افزایش نرخ سود برای کنترل تورم استفاده میشود؛ موضوعی که در سالهای اخیر در برنامههای نظام بانکی قرار گرفته است.
همتی در این زمینه گفت: من به دوستان بانکی هم گفته ام، میدانیم برای کنترل تورم، در مقطع کوتاه، باید نرخ سود را افزایش دهیم. اما این برای موقعی است که بانکهای ما تراز باشند و بانک مرکزی هم آنقدر قوی باشد که اگر بانکی یک مقدار از ضوابط نظارتی عدول کرد، با آن برخورد کند.
وزیر اقتصاد عنوان کرد: ما با بقیه ارکان تیم اقتصادی دولت همکاری داریم و خواهیم داشت که نرخ بهره را کنترل و در عین حال توجهها را به سمت بازار سرمایه جلب کنیم، چون میدانیم رسیدن به تأمین مالی غیرتورمی از طریق بازار سرمایه امکانپذیر است.
معمولا به دنبال افزایش نرخ بهره، انتظارات تورمی بالا میرود. قیمت ارز هم افزایش پیدا میکند که اثرات تورمی برای تمامی بخشهای اقتصادی دارد.
علی طیبنیا ـ مشاور رییسجمهور نیز مخالف افزایش سود بانکی است. او در این زمینه گفته است: افزایش نرخ بهره بانکی بدون هماهنگی، بازار سرمایه را منحرف میکند، چراکه بورس یک بازار آزاد است.
با این اوصاف به نظر میرسد دولت چهاردهم قصد دارد نرخ سود بانکی را کنترل و در سوی دیگر، توجهات را به بازار سهام معطوف کند.
منبع: عرشه آنلاین